Alina Schmuch

Alina Schmuch, užsiimanti fotografija ir kinu, tyrinėja vizualiųjų medijų ir tikrovės sankirtas menininkų knygose ir videomeno instaliacijose. Studijavo medijų meną Karlsrūhės valstybiniame dizaino universitete ir buvo Jano van Eycko akademijos Mastrichte mokslinė bendradarbė. Alinos darbai eksponuoti tarptautiniu mastu, įskaitant Naująją Berlyno meno draugiją, Rūro „Urbane Künste“, Menų akademiją ir 15-ąją Venecijos architektūros bienalę su projektu „Forensic Architecture“. Jai suteikta Berlyno senato vizualiųjų menų stipendija, 27-asis Brėmeno videomeno apdovanojimas, taip pat MAK Schindler stipendija. Šiuo metu ji dalyvauja „Hydromedia“ – meninių tyrimų programoje, kurioje daugiausia dėmesio skiriama gyvybiškai svarbiam vandens vaidmeniui tiek mūsų gyvenime, tiek sprendžiant aplinkosaugos problemas.

Reziduodama Rupert, Alina ketina sukurti judančių vaizdų instaliaciją, paremtą jos tyrimais apie vonios kambarius ir kanalizacijos sistemas. Kūrinių serijoje „Bathroom Studies“ (2022–dabar) vonia laikoma kūno ir technologijų saitu, leidžiančiu derėtis dėl santykių tarp viešo ir intymaus, matomo ir nematomo. Plėtodama rezidencijos ALTERLIFE veiklas, ji domėsis vonios ir aplinkos sąsajomis, filmuodama konkretaus stiliaus vonias susies Vilnių ir Amsterdamą. Ji gilinsis į vandenį kaip į vienijančią sveikatinimo ritualų esybę, filmuos praustuvus tarsi skulptūrinius objektus, talpinančius tiek vandenį, tiek kūnus. Ją ypač domina animistinės išvaizdos baldai ir jų vaidmuo tarpininkaujant tarp žmogaus kūno ir jį supančių vandens kelių. Be kolektyvinių ir per visą žmonijos istoriją naudotų lauko vonių, ji filmuoja ir šiuolaikinius aukštųjų technologijų vonios kambarius, kurie renka duomenis apie kūną ir yra suvokiami kaip skaitmeniniai sveikatingumo centrai. Kaip atrodo metodai, skirti „atprojektuoti“ (angl. undesign) vonios kambarį? Kartu su interjerus, peizažus ir hidrologinius procesus vaizduojančiomis scenomis ji tiria ir amfibines gyvybės formas – gyvūnus ir augalus, nuolat peržengiančius ribą tarp šlapio ir sauso, – aiškindamasi, kodėl jie visuomet sieti su anapusybe.

Alina Schmuch. Undesigning the Bath

Alinos Schmuch „Alterlife“ rezidencijos apdovanojimas yra „Rupert“ ir Amsterdamo „Sonic Acts“ partnerystė. „Alterlife“ yra ‚Re-Imagine Europe‘ projektas: „New Perspectives for Action“ ir finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis.