Rupert Alternatyvios edukacijos programa vyksta į Marselį

Rupert alternatyvios edukacijos programos (AEP) dalyviai pirmą kartą reziduos Marselyje, kur bendradarbiaus su šiuolaikinio meno ir rezidencijų centru „Triangle-Astérides“. Įgyvendinant projektą „Lietuvos sezonas Prancūzijoje 2024“, aštuoni Lietuvos ir užsienio menininkai – Samuel Barbier-Ficat, Donna Marcus Duke, Gabrielė Černiavskaja, Ieva Rižė, Ieva Gražytė, Marketa Slana, Martyna Ratnik ir Greta Štiormer – dvi spalio mėnesio savaites gyvens Marselyje, dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse ir drauge su mentoriais plėtos bei pristatys savo projektus.

Rupert AEP yra tarpdisciplininė paraakademinė programa, grindžiama kolektyviškumo, performatyvumo, kritiško mąstymo principais ir orientuota į nelinijines, decentralizuotas žinias. Dalyvauti pusmečio trukmės programoje kasmet pakviečiama menininkų ir kitų kultūros praktikų grupė. Kūrybinių dirbtuvių, paskaitų, kelionių, kitų kolektyvinių užsiėmimų ir individualių mentorystės sesijų metu, glaudžiai bendradarbiaudami su Rupert kuratorių komanda, kviestiniais dėstytojais bei vieni kitais, dalyviai vysto savo projektus ir jais dalijasi.

Palaikomi „Triangle-Astérides“, AEP dalyviai dvi savaites – nuo spalio 21 iki lapkričio 3 d. –reziduos šurmuliuojančiame Marselyje, kur susipažins su vietos meno bendruomene ir vystys savo projektus. Rupert programos Prancūzijoje kulminacija taps lapkričio 1-ąją, penktadienį, per „Ola Radio“ transliuosimas renginys, kurio metu menininkai informacija apie savo praktikas pasidalys Marselio ir pasaulio auditorijai. Šie mainai prisidės vystant projektus, kuriuos lapkričio 28–29 d. baigiamajame AEP renginyje menininkai pristatys Vilniaus kompozitorių namuose. 

Be darbo su „Triangle-Astérides“ ir „Ola Radio“ komandomis, AEP grupė dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse ir mentorystės sesijose su Marselio menininkėmis Hannah Black, Miriam Benbakkar ir Madison Bycroft. Dalyviai taip pat dalysis patirtimi su Marselio dailės akademijos (Beaux-Arts de Marseille) studentais, susipažins su kitomis vietos kultūros iniciatyvomis ir specialistais.

Tai pirmas kartais, kai Lietuvos meno organizacija bendradarbiauja ir drauge su partneriais Marselyje vysto plataus masto edukacinę iniciatyvą. Po to „Triangle-Astérides“ kuratoriai apsilankys Vilniuje ir dalyvaus lapkritį vyksiančiame baigiamajame AEP renginyje.

„Triangle-Astérides“ – tai šiuolaikinio meno ir rezidencijų centras, nuo 1994 m. veikiantis buvusio tabako fabriko, o dabar kultūros kooperatyvo „La Friche la Belle de Mai“ patalpose Marselyje. „Triangle-Astérides“ vykdo intensyvią parodų programą, kurioje dalyvauja tarptautinio ir Prancūzijos meno lauko menininkai iš Marselio ir ne tik, taip pat organizuoja įvairioms auditorijoms skirtus renginius, redakcinius projektus.

2019 m. Marselyje įkurtas „Ola Radio“ – tai internetinis kultūros radijas, kurio specializacija – elektroninė muzika ir avangardinė estetika. Jo komanda siekia suvienyti įvairių muzikinių scenų atstovus ir suteikti kūrybinę platformą kylantiems menininkams. Savo įvairia ir rafinuota programa „Ola“ siekia būti ir pažangiu, ir prieinamu radiju.

AEP viešnagės „Triangle-Astérides“ tutorės – trys Marselyje gyvenančios pripažintos tarptautinės menininkės, kurių tyrimų temos prasmingai siejasi su dalyvių projektais. Hannah Black yra britų menininkė, rašytoja ir pedagogė, kurios praktika orientuota į globalaus kapitalizmo kritiką, feminizmo teoriją, istorinių ir šiuolaikinių priespaudos formų sankirtas, rasės, reprezentacijos ir politinio aktyvizmo klausimus. Mariam Benkbakkar yra prancūzų-marokiečių kilmės menininkė, fotografė ir kuratorė, savo darbuose daugiausia dėmesio skirianti postkolonijinių naratyvų tyrinėjimui vykdant ekskursijas po miestą ir atliekant performansus. Madison Bycroft – australų menininkė, kurios praktikoje vyrauja sklandumo ir pasipriešinimo įtvirtintiems naratyvams koncepcijos, o į savo kūrybą ji įtraukia teatrinius elementus – pop- arba barokinius kostiumus, saviironiją, siurrealistinius peizažus.

Programos temą „Pereinamumas ir transgresijos“ suformulavo buvęs AEP kuratorius Tautvydas Urbelis. Šių metų programai bendrai vadovauja dabartiniai Rupert kuratoriai JL Murtaugh ir Goda Palekaitė.

Rupert veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Alternatyvios edukacijos programos veikla Marselyje kuruojama kartu su Victorine Grataloup („Triangle-Astérides“), finansuojama Lietuvos kultūros instituto ir Prancūzų instituto lėšomis. Bendradarbiavimas tapo įmanomas Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Austės Zdančiūtės dėka.