Marianna Ellenberg

Mariannos Ellenberg kūrybinė praktika apima nuodugnius tyrimus ir siekį išplėsti medijų performanso techniką sujungiant kino, vizualiojo meno ir teatro disciplinas bei trinant ribas tarp nejudančio ir judančio vaizdo, prasmės, pasakojimo tėkmės ir skaitmeninimo. Žaisdama kalba, derindama rastą ar pačios sukurtą medžiagą, Marianna vaizdo instaliacijomis ir gyvai atliekamais performansais formuoja naujas moteriškumo įkūnijimo ir ontologinės esaties galimybes.

Menininkė parodas ir performansus yra pristačiusi įvairiose Šiaurės Amerikos meno įstaigose ir institucijoje („The Kitchen“, David Lewis galerijoje, „Harvestworks“, „Joan“, „Issue Project Room“, Los Andželo apskrities meno muziejuje (LACMA), kino archyve „Anthology“). Jos filmai ir videomeno kūriniai rodyti Europos medijų meno festivalyje Vokietijoje, Lenkijos meno festivalyje „In/Out“, „The Horse Hospital“ Londone, SC galerijoje Zagrebe ir kt. 2024 m. menininkė pristatys naują performanso kūrinį Niujorko meno erdvėje „Pageant“.

Reziduodama Rupert, Marianna turės unikalią galimybę į šiuo metu vykdomą projektą „Mikvos merginos“ įtraukti pirminius Lietuvos žydų literatūros ir intelektualinės istorijos tyrimus. Šiame kūrinyje judesiais, monologais ir muzikinėmis siuitomis bus apmąstomi tradicinės žydų moterų ritualinės aprangos, maldos ir seksualumo kodai. Projekte giedojimas, žaidimas kalba, judesys ir improvizacinė muzika padės atskleisti moteriškojo subjektyvumo, erotikos, brendimo ir intelektualinio diskurso sąsajas. Kiekviename naujame „Mikvos merginų“ segmente menininkė pristatys pasakojimus apie žydų moteris vizionieres, metusias iššūkį religijos, lyties ir seksualinės tapatybės konstruktams – nuo Andreos Dworkin iki Simone’os Weil. Be to, reziduodama Rupert, Marianna žada dirbti prie eksperimentinių monologų ir giesmių serijos.

Thana Brick “The Rindfleisch Rehearsals”, Canal Street Research Association, 2022