Rupert AEP’23. Gary Zhexi Zhang knygos pristatymas

Data: rugsėjo 12 d., 2023
Laikas: 18:30
Vieta: ŠMC Skaitykla (Aušros Vartų g. 5, Vilnius)

Renginys vyks anglų kalba

>>>Facebook renginys<<<

Rupert alternatyvios edukacijos programa kviečia į viešą Gary Zhexi Zhang KNYGOS Catastrophe Time! PRISTATYMĄ.

Renginio metu knygą bus galima įsigyti.

APIE KNYGĄ

Kadaise finansų specialistų veikla buvo laikoma panašia į hidrologų, žvaigždžių ar orų stebėtojų, kurie taip pat siekė atrasti dieviškąją nekintančios gamtos tvarką sudarančius prigimtinius vertės ir mainų dėsnius. Šiandien verslo įmonės samdo virtualiuose pasauliuose strategines fikcijas kuriančius tendencijų prognozuotojus ir scenarijų planuotojus. Pavyzdžiui, nuo uraganų padarinių draudžančios draudimo rinkos imituoja neramų klimatą, kad galėtų pasiūlyti investicines priemones, padedančias apsisaugoti nuo vertybinių popierių rinkos rizikų, o Londone dirbantiems finansų astrologams dangaus kūnų judėjimas leidžia sudaryti kosminį žemėlapį, pagal kurį nuspėjamos žemiškųjų rinkų nuotaikos.

Menininkus, tyrėjus ir tarpdisciplininio meno praktikus subūręs projektas Catastrophe Time! atkreipia dėmesį į spekuliatyvaus žinojimo sąlygas vis sparčiau kintančiame pasaulyje. Klaidžiodami pilkojoje zonoje tarp griežtų tyrimų ir paveikios mokslinės fantastikos, autoriai kelia klausimus, kaip spekuliatyvios praktikos gali pakeisti, sugriauti, o kartais ir pranokti siekiamus modeliuoti pasaulius.

Menininko Gary Zhexi Zhang parengtame leidinyje Catastrophe Time! nagrinėjama laikinųjų technologijų – valiutų, sąmokslo teorijų ar simuliacinių modelių – galia pasitelkiant fikciją formuoti tikrovę. Šiame šiandien itin aktualiame leidinyje surinkti pasaulietinių praktikų paraštėse dirbančių tyrėjų ir rašytojų tekstai siekia įprasminti laiką, kuriame dabar gyvename. Knygoje savo mintimis dalijasi tokie autoriai kaip Diann Diann Bauer, Philip Grant, Bahar Noorizadeh, Habib William Kherbek, Klara Kofen, Kei Kreutler, Suhail Malik, Bassem Saad, Gordon Woo.

APIE AUTORIŲ

Gary Zhexi Zhang yra menininkas ir rašytojas, savo darbuose tyrinėjantis kosmologijos, technologijų ir ekonomikos sąsajas. Gimęs rytinėje Kinijoje esančiame Sudžou mieste, šiandien jis kuria ir dirba Londone (Jungtinė Karalystė). Į Lietuvą Gary atvyksta išleidęs Catastrophe Time! (Strange Attractor Press, 2023) – iš apybraižų, esė ir interviu sudarytą finansus ir laiką nagrinėjančią knygą. 

Šiuo metu Gary dėsto Londono universiteto Goldsmiths koledžo magistrantams. Anksčiau dirbo Niujorko Parsonso dizaino mokykloje. 2023 m. tapo mokslinių tyrimų ir plėtros stipendininku šiuolaikinio meno muziejuje Rockbund Šanchajuje. 

2022 m. kartu su Waste Paper Opera menininkas sukūrė operą Dead Cat Bounce, kurios premjera įvyko Londone, kultūros ir meno inovatorius vienijančioje erdvėje Somerset House. Paskutinėje Gary personalinėje parodoje Cycle 25 buvo pristatyti dokumentuoti įvykiai, nutrinantys ribas tarp spekuliatyvaus tikėjimo ir materialaus pasaulio – stichinių nelaimių, sukčiavimu užsiimančių šalių ir kosminės ekonomikos. 

Naujausios grupinės parodos: Katabasis, Totalab (Šanchajus, Kinija); Liquid Ground, UCCA Dune, Beidaihe & Para Site (Honkongas); The Principle of Hope, Inside Out Art Museum (Pekinas). 

Jo tekstai apie meną, technologijas ir ekonomiką pasirodė žurnaluose Frieze, ArtReview, Verge Journal of Global Asias, Journal of Cultural Economy, MIT Journal of Design and Science ir kt. Naujausios / būsimos knygos ir tekstai: Against Reduction (MIT Press, 2021 m.), Incomputable Earth (Bloomsbury, netrukus pasirodys), Platforms: Around, In Between and Through (Singapūro bienalė, 2023 m.); Future Art Ecosystems III (su Viktorija Ivanova, Serpentine, 2022 m.).

– – –

Rupert alternatyvios edukacijos programos kuratorius: Tautvydas Urbelis
Koordinatorė: Evita Mikalkėnaitė
Grafikos dizainerė: Jonė Miškinytė
Komunikacija: Karolina Augevičiūtė

Rupert veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Nordic Culture Point, Tech Zity, Goethe’s institutas.

Ypač dėkojame ŠMC Skaityklos komandai!