Jonas Palekas

Jonas Palekas – virtuvės šefas ir maisto teoretikas, kurio praktiką sudaro istorijų pasakojimo vakarienės, eksperimentinių maisto sistemų projektavimas, tyrimai ir rašymas apie ekologinius santykius ar gastronominius fenomenus. 2023 m. prestižiniame Oksfordo maisto simpoziume jam suteiktas „Metų jaunojo šefo“ apdovanojimas. Jonas dalyvavo meninėse rezidencijose Jano Van Eycko akademijoje (2022–2023) ir asociacijoje „Mustarinda“ (Suomija, 2024). Palekas yra ir restorano „Delta mityba“, atlikusio svarbų vaidmenį Vilniaus šiuolaikinio meno lauke ir mitybos srityje, virtuvės bendraįkūrėjas (2016–2023). Be to, jis dalyvauja meniniuose projektuose ir renginiuose visoje Europoje, įskaitant Venecijos bienalę (2017, 2018), „West Den Haag“ muziejaus renginių ciklą „Pickle Bar by Slavs and Tartars“ (2024), „Volcano Extravaganza“ Italijoje (2019), Amsterdamo Kunstverein (2019) ir kt. Aktualiais socialiniais, kultūriniais, ekologiniais kontekstais besidominčio, kulinarijos meno išsilavinimą turinčio Paleko kūryba peržengia žmonių mitybos įpročių ribas ir kelia klausimus apie maistą šiais neramiais laikais.