10-osios Alternatyvios edukacijos programos dalyviai

Meet the participants of the 10th edition of the Alternative Education Programme:

ANA LIPPS

Ana Lipps (jie / juos) yra lietuvių-vokiečių kilmės menininkas(-ė) (g. 1997 Vilniuje), šiuo metu gyvenanti(s) Nyderlanduose. Didelės apimties instaliacijomis, kuriose derina objektus, fotografijas ir interaktyvius elementus, ji(s) siekia lavinti žiūrovo gebėjimą priimti suspenduotas realybes ir gyventi ribinėse erdvėse. Laužydama(s) nusistovėjusias skulptūros tradicijas, paremtas dvinare žiūrovo-objekto sistema, Ana atskleidžia gausybę galimų būsenų, taip skatindami (-os) sudaryti galimybes pokyčiams, užuot toliau darius tai, kas lengvai nuspėjama.

Ana 2019 m. baigė vaizduojamojo meno skulptūros bakalauro studijas Braitono universitete, o 2022 m. įgijo magistro laipsnį Standbergo instituto „Purvinojo meno katedroje“. Menininko (-ės) baigiamasis magistro darbas skirtas liminalumo reikšmei queerir griūties kontekste. Dėl stipraus potencialo mesti iššūkį normatyvinėms socialinėms struktūroms liminalumas mūsų visuomenėje išstumtas į periferiją. Jis suteikia erdvę prieštaravimams ir nežinomybei. Pastaruoju metu menininkas (-ė) atliko mėnesio trukmės rezidentūrą, vykdytą bendradarbiaujant „Purvinojo meno katedrai“ ir anarchistinei vaikų mokyklai „Banana Mountain“. Ji(s) taip pat dalyvavo „Door Residency“, vykusioje buvusioje kulkų gamykloje Amsterdame.

Vaizdas: Anna Lips by Ben Mueller-Brown

ALGIRDAS JAKAS

Algirdas Jakas – menininkas, šiuo metu gyvenantis Vilniuje, studijavęs grafiką Vilniaus dailės akademijoje ir skulptūrą Hamburgo dailės universitete (HFBK). Menininko praktika orientuota į rūpesčio, kolektyvinio nerimo temas bei skirtingas hipochondrijos formas. Neretai naudodamas su hobiais ar terapine veikla siejamas medžiagas ir derindamas jas su piešimo technika, pasitelkdamas „nerimo instrumentus“, jis tyrinėja pavienių savipagalbos praktikų bei paslaptingumo ribas. Pastaruosius metus menininkas vykdė projektus Lentvario projektų erdvėje „Lokomotif“ bei Vilniaus galerijoje „Atletika“ duetu su Egle Ruibyte.

Vaizdas: Algirdas Jakas Eglė Ruibytė fotografija

DELPHINE LEJEUNE

Delphine Lejeune yra vizualinio dizaino kūrėja ir medžiagų tyrinėtoja, eksperimentuojanti su dvimačio ir trimačio spausdinimo būdu sukurtais paviršiais. Ją domina dizaino objektai bei tai, kaip jie lemia mūsų socialinę elgseną. Kurdama ji dažnai naudoja rastus skaitmeninius vaizdus. Juos ekstrapoliuodama, sluoksnis po sluoksnio performatuodama, kuria objektus, kuriais brėžia ribą tarp skaitmeninių ir fizinių atvaizdų

Vaizdas: Delphine Lejeune Esteban Marchand fotografija

DOVYDAS LAURINAITIS

Dovydas Laurinaitis  yra tarpdisciplininio meno kūrėjas, daugiausia dirbantis rašymo ir ilgalaikių performansų srityse. Įnešdamas trumpalaikiškumo į tai, kas paprastai statiška, jis savo kūryboje klausia, kaip įrašas gali virsti pirminiu šaltiniu arba skaitymas – rašymo patirtimi. Menininko kūriniuose forma ir tema jungiasi į daugiamates neurodiversiškų ryšių konsteliacijas, jie tampa kvietimais jungtis, nuolat siekiant pažeidžiamumo ir švelnumo – tai tarsi lengvas rūgšties tirpalas

Vaizdas: „4 troleibuso keleivis“ (angl. a passenger on the no 4 trolleybus), liepos 28 diena 2021

HASHIA

HASHIA – pranašė (-as), gyvenanti(s) senovinėje hipererdvėje esančioje „d3vination“ saloje, kur deivės triguba spirale atlieka raganų ritualus.

Ji(s) konstruoja vietas pasitelkdama(s) scenografiją, daugialypius pasakojimus, poeziją, muziką, didžėjų miksus, performansus ir teatrą. Jo(s) darbas rezonuoja su sapnovaizdžiais, okultizmu, mitologijomis, senosiomis technologijomis ir protėvių atsiminimais. HASHIA dalyvavo KASK & Conservatorium / Gento menų mokyklos EPAS (Europos garso meno aspirantūros programoje), atliko tarpkultūrinę muzikos rezidentūrą „Nachtkultur / Нічна культура“, organizuotą Vizualiosios kultūros tyrimų centro (Kyjivas) ir „Cashmere Radio“ (Berlynas), tarpdisciplininio meno rezidentūrą „Peripheral Alliances“, organizuotą KM (Miunchenas) ir „PlusX“. Jo(s) darbai eksponuoti „Liquid Architecture“, „Acud Theater“, „Kampnagel“, „Großer Wasserspeicher“ ir kitur. Ji(s) gyvena Berlyne ir šiuo metu realizuoja „d3vination“ kaip planetinį srautą per „Cashmere Radio“, poezija ir muzika perteikdama(s) povandeninę Lemūrijos išmintį, gautą iš moteriškų dievybių.

Vaizdas: HASHIA Niki Grillakis fotografija

iolo Walker

iolo Walker kuria plačius generatyvinius tarpusavio pagalbos tinklus, dirbdami su žmonėmis, augalais ir planetomis. Naudodami adatas, jie savo kūryboje konfrontuoja ir su lokalaus, ir su kosminio siaubo elementais, dursto ir susiuva kapitalizmo trūkius bei ozono skyles.

LAURA FERNÁNDEZ ANTOLÍN

laura fernández antolín plėtoja radikalaus rūpinimosi praktiką, per kurią susieja mūsų kūnus su jų kontekstu, susigrąžina pojūčius ir afektus, sutelkia juos į naujus santykius, dalijasi atsparumo, kūrybiškumo ir veiksnumo gebėjimais, padedančiais gyventi kartu.

Dirbdama su audiniais, tekstile, piešiniais, moliu, kvapais bei objektais ir kurdama performansus, ji ieško įvairių galimybių paveikti diskursus, kurie įtraukia kūną ir yra betarpiškai su juo susiję. Mūsų kūnai ir jų aplinka – tai kraštovaizdžiai, kuriuose fiksuojame savo gyvenimo nestabilumą, eksperimentuojame su turimomis žiniomis ir kvestionuojame savo suvokimą apie politiką, buitį, intymumą, lytį, pasitikėjimą, bendrumą, bendruomeniškumą…

Menininkė trokšta kurti persipynusius scenarijus, kurie sukrėstų mus mūsų gyvenamose erdvėse, plėtodama ne reprezentacijos, o virvelių pynių kalbą. Taip užklausiamos jautrios asmeninės ir kolektyvinės patirtys, jų formos, gestai ir ritualai, o švelnumas matomas kaip viltį neoliberalizmo kontekste teikianti varomoji jėga, apmąstomas (be)sąlygiškas svetingumas, gausa ir materijos transformacija, per kuriuos atsiskleidžiame.

Vaizdas: laura fernández antolín Helena Roig fotografija

LAURA MARIJA BALČIŪNAITĖ

Laura Marija Balčiūnaitė – buvusi menininkė bastūnė, pamažu tampanti ritualinių įrankių kūrėja. Per hidrofeminizmą, garso terapiją, piešimą ir somatinį judesį ji išreiškia švelnumo poreikį, generuoja juslinę energiją, pasitelkia gydančią pažeidžiamumo galią, tyrinėja žiniuonės ir magiškos moters portreto, glaudžiai susijusio su erotine visatos tėkme, ribas.

Vaizdas: Laura Marija Balčiūnaitė Laisvė Linkutė fotografija

MISTI STUDIO

Įsivaizduojamas. Skaitmeninis. Fizinis

„Misti“ – tai menininkų Nicholaso Delapo ir Laīna’os Linkeviča’os bendra kelionė.

Tai generatyvinė tarpinė erdvė, kurioje susipina mitinės anglų ir baltų istorijos, plevenančios eteryje virš įsivaizduojamų kraštovaizdžių, po kuriuos galima keliauti skaitmeniniuose pasauliuose ir fizinėse instaliacijose.

Įkūnydama transcendentinius rūkus ir jų šokį peizažuose, „Misti“ susieja protėvių kilmę ir simboliką, kvestionuoja ir tyrinėja liaudies pasakojimų paveldą, kuris formuoja požiūrį į gamtą ir visuomenę.

Tarpdisciplininių meninių praktikų jungimas pasitelkiant jas kaip įtraukiančias priemones „Misti“ menininkams suteikia galimybę per pasaulėkūrą aktyvinti pirmykščius ir alternatyvius buvimo būdus. Naviguodami šiose aplinkose ir su jomis sąveikaudami, menininkai tyrinėja performatyvias struktūras, o daugiausia dėmesio skiria pačiai kelionei ir augimą skatinančiam ritualui.