2021 metų alternatyvios edukacijos programos mentoriai

Susipažinkite su 9-osios alternatyvios edukacijos programos mentoriais:

Laura Wilson yra tarpdisciplininio meno kūrėja, savo kūryboje tirianti, kaip istorija yra įkūnijama kasdienėse medžiagose bei amatuose. Su profesionalų pagalba ji kuria skulptūras ir performansus, kurie pabrėžia materialumo, atminties ir implicitinių žinių santykį.

Tarpdisciplininiai bei tyrimais pagrįsti Wilsono darbai eksponuoti svarbiose meno organizacijose: Stambulo dizaino bienalėje; galerijose  „The Collection” ir   „Mansions of the Future” Linkolne (2021); Noridžo pilies muziejuje bei meno galerijoje kaip projekto „New Geographies“ dalis (2020); muziejuje „V&A”, galerijoje  „Nicoletti Contemporary“,  „Bloomsbury” teatre Londone (2019); Britų muziejuje Londone su tarptautiniu performanso meno festivaliu „Block Universe“; galerijoje „Kettle’s Yard“ Kembridže; Petrie Egipto archeologijos muziejuje Londone (2018); meno centruose  „SPACE” bei  „Guest Projects” Londone;  „Invisible Dust” kaip projekto  „Hull City of Culture” dalis (2017); „Site Gallery“ Šefilde (2016); Whitstable bienalėje (2014); Camden menų centre Londone bei galerijoje „Turner Contemporary“ Margeite (2013); muziejuje  „W139” Amsterdame ir teatre  „De Warande” Tiurnhaute, Belgijoje (2012). Wilson suteiktas  „Jerwood New Work” meno fondo apdovanojimas ir 2020 m. A-N stipendija naujiems projektams 2021 m.

Internetinė svetainė: https://www.laurawilson.me

 

Marija Nemčenko yra tarp Lietuvos ir Škotijos dirbanti tarpdisciplininio meno kūrėja, rašytoja, sportininkė ir kūrybinių veiklų sudarytoja. Menininkė įgijo skulptūros bakalauro laipsnį su pagyrimu Kembervelo menų koledže 2013-aisiais metais, o vizualiųjų menų magistro laipsnį – Glazgo meno mokykloje 2016-aisiais metais. Architektūrinio bei socialiai grįsto meno kolektyvui BRUT Collective” priklausanti menininkė siekia demistifikuoti brutalistinę architektūrą, analizuoti daugiabučius supančias stigmas bei gretimas viešąsias erdves ir jų pokyčius, jungiant meną su sportu. Jos neseniai vykdytą veiklą apima: BRUT vasaros stovykla CIVIC ROOM” galerijoje Glazge, Škotijoje (2021), personalinė paroda LAK” Kauno menininkų namuose (2021), personalinė paroda „LIZOS akyse” („In the eyes of LISA”) ir lydintys renginiai su lietuvių išeivija CIVIC ROOM” galerijoje Glazge (2019) www.intheeyesoflisa.org; „Rupert“ rezidencija Vilniuje, Lietuvoje (2020) ir „E-flux“ rezidencija Al Qattan fonde Ramaloje (2019).

Savo kūryboje ji remiasi asmenine migracijos bei vėlesnės kultūrinės asimiliacijos į Jungtinę Karalystę patirtimi. Naudodama fotografiją, kino meną, tekstą, lipdukus, blizgučius, partizaninį marketingą (angl. guerilla marketing), viešąjį kalbėjimą ir kitus ne tokius tradicinius metodus, ji sugriauna ir perkuria kultūrinių stereotipų prasmę, iš kurių istoriškai populiariausi, rodos, yra stereotipai, susiję su kitos kultūros mitybos įpročiais. Kaip ir su valgymu, taip ir su sportu, ji siekia paneigti šias sritis supančius populiarius stereotipus. Savo gyvenime, o pastaruoju metu ir mene, ji žvelgia į kovinį sportą iš womxn perspektyvos, jog paskatintų mesti iššūkį savo kūnui bei jį stiprinti darnoje su vidiniu tobulėjimu bei ryšių su visuomene puoselėjimu. 

Internetinės svetainės: www.marijanemcenko.com ; www.intheeyesoflisa.com ; www.brutcollective.com

New Scenario yra besitęsiantis meninis projektas, kuruojamas tarpdisciplininių menininkų Paul Barsch ir Tilman Hornig. Menininkų duetas nuo 2015 metų įgyvendino keletą virtualių parodų, atsisakydamas tradicinių eksponavimo kanonų, jog ištirtų ir iš naujo apibrėžtų naujus pristatymo formatus post-skaitmeniniame amžiuje. Labiausiai atpažįstamą menininkų projektą KŪNO SKYLĖS (BODY HOLES), tyrinėjantį natūralias žmogaus kūno angas kaip praktines parodos erdves, buvo galima išvysti 9-tojoje Berlyno bienalėje. 

Internetinė svetainė: http://newscenario.net

Diana Policarpo yra tardisciplininio meno kūrėja ir kompozitorė, dirbanti su vizualinėmis bei garso medijomis, įskaitant piešimą, video, animaciją, skulptūrą, performanso meną ir daugiakanalę garso instaliaciją. Policarpo tiria lyčių politiką, ekonomines struktūras, sveikatą ir tarprūšinius santykius, atlikdama spekuliacinius tarpdisciplininius tyrimus. Menininkės parodos ir performansai rodyti svarbiose meno organizacijose: „Kunsthall Trondheim“, „Galeria Municipal do Porto“, „Museu de Arte“, „Arquitetura e Tecnologia“ (MAAT) Lisabonoje, „Centro de Artes Visuais“ Koimbroje, „Whitechapel“ galerijoje Londone, „LUX Moving Image“ Londone ir „Kunstverein Leipzig“. 2019 metais Policarpo buvo apdovanota EDP fondo New Artists apdovanojimu.

Internetinė svetainė: https://dianapolicarpo.blogspot.com 

Sophie Seita yra menininkė ir akademikė, dirbanti su tekstu, garsu ir vertimu. Ji yra knygų: My Little Enlightenment (Pamenar, 2020, forthcoming) ir Provisional Avant-Gardes: Little Magazines from Dada to Digital (Stanford University Press, 2019) autorė, knygos Uljana Wolf’s Subsisters: Selected Poems (Belladonna, 2017) vertėja bei knygos The Blind Man (Ugly Duckling Presse, 2017) redaktorė. Visos šios knygos,  New York Times buvo nominuotos, kaip vienos geriausių 2017 metų meno knygų. Sophie daug dirba su įvairiais tarptautiniais projektais, kurie buvo rodomi  „La MaMa Galleria“, „Bold Tendencies“, „the Royal Academy“, „Arnolfini“, „Kunsthalle Darmstadt“, „JNU (New Delhi)“, „Raven Row“, „Parasol Unit“, „the Drawing School“, „Art Night London“ ir kitur. 2019 m. ji surengė asmeninę, vaizdo įrašų, tekstų ir performansų rekvizitų parodą „[SPACE] London“. Sophie šiuo metu yra Bostono universiteto docentė ir kartu rengia garso / teksto seminarus Harvarde. Šiuo metu ji dirba prie daugelio projektų: tarp jų yra lyrinių esių knygos „Decal of Decal“; akademinės knygos „Literary Live Art“ ir naujos instaliacijos „The Gracious Ones“ – filosofinis baletas moterims ant bėgimo mašinų.

Internetinė svetainė: https://www.bu.edu/english/profile/sophie-seita/

Karolina Rybačiauskaitė yra filosofijos doktorantė Vilniaus universitete, taip pat baigusi dailės istorijos ir teorijos studijas Vilniaus dailės akademijoje. Tyrinėja neapibrėžtumo principą ir juo grįstą žinojimo kūrimo politiką feministinėje naujųjų materializmų filosofijoje. Tiksliau tariant, savo tyrime ji ieško susitikimų tarp spekuliatyvios Isabelle Stengers praktikų ekologijos koncepcijos ir šiandieninių kuratorinių bandymų transformuoti šiuolaikinio meno praktikas. Karolina taip pat domisi ir šiuolaikinio meno praktikų strategijomis antropoceno keliamų iššūkių kontekste. Neseniai, bendradarbiaujant su Petrohradska menininkų kolektyvu Prahoje, ji išleido ziną „When carrying becomes caring“ (2020). Šis leidinys įkūnija vieną iš jos bandymų suprasti kaip „reikšmė reiškiasi“ šiuolaikinio meno praktikose: kaip menininkai rūpinasi savo medžiagomis ir kuria savitas rūpesčio metodologijas. 

Internetinės svetainės: https://scholar.google.com/citations?user=nPwjxqMAAAAJ&hl=en&oi=ao ; https://petrohradskakolektiv.com/ZINE-by-Karolina-Rybaciauskaite 

Dylan Spencer-Davidson yra Berlyne, Vokietijoje gyvenantis tarpdisciplininis menininkas, savo kūryboje jungiantis garsą, performansą, tekstą ir socialinę praktiką. Jo kūryboje susiduria tarpasmeninė galios dinamika, neuroįvairovės subjektyvumas ir žodinės kalbos ribotumas. Menininkas, jungdamas terapijos praktikos tyrimus su choreografija, autobiografiniais fragmentais ir affect-laden garsovaizdžiais, savo kūryboje tyrinėja emocines teritorijas, slypinčias po normatyvumo smurtu.

Naujausi menininko projektai apima „Affective Dynamics Study Group“ „Volksbühne, Roter salon” Berlyne (2020), „Age of majority“ „TROPEZ”, Berlyne (2019), „The way I feel under your command” „Cabaret Voltaire” Ciuriche (2019) ir „I don’t feel safe to tell you” „Haus N“ Atėnuose (2018). Spencer-Davidson taip pat yra kviestinis lektorius Londono komunikacijos koledže (London College of Communication) ir, kaip performanso atlikėjas, yra bendradarbiavęs su tokiais menininkais kaip Jeremy Shaw, Joan Jonas, Allora & Calzadilla ir Malik Nashad Sharpe.

Internetinė svetainė: http://www.dylanspencerdavidson.com 

Eglė Ambrasaitė yra multidisciplininė menininkė, kuratorė ir tyrėja. Veikiama tarpdisciplininių studijų įtakos (kino, video ir interaktyviųjų menų bakalauras Midlsekso universitete Londone, politikos mokslų magistras Vytauto Didžiojo universitete Kaune ir besitęsianti doktorantūra lyties studijose Vidurio Europos universitete Budapešte/Vienoje), menininkės kūryba, įgaudama kritiškumo ir šiuolaikiškumo, kristalizuojasi per kalbą, tekstus, vizualiuosius menus (video, skulptūrą, instaliacijas) bei kuratorinę veiklą Aikas Žado laboratorijoje (Žeimių dvaro sodyba). Šiuo metu pagrindinė jos meninė ir kuratorinė veikla aprėpia meilės, švelnumo, toksiškumo ir kūnų/įkūnijimų tematikas. Menininkės teoriniai interesai apima lytį, biopolitiką, vėlyvąjį socializmą ir postsocializmą, afektų teorijas ir tamsiąją ekologiką. 

Internetinės svetainės: https://gender.ceu.edu/people/egle-ambrasaite;   https://zeimiudvaras.lt 

Domas Noreika yra tarpdisciplininio meno atstovas, analogo neturinčio kūrinio/instancijos Aikas Žado Laboratorija kūrėjas. Domas Noreika bendradarbiauja su mokslininkais, menininkais ir kitais kultūros atstovais tokiose srityse kaip restauracija, geologija, biochemija, mikrobiologija. Jis atlieka bandymus ir eksperimentus su XVIII a. medžiagomis ir technologijomis; dirba su Nematomo Žmogaus idėja kalcio karbonato mediumuose/abiotinėse terpėse.

Website: https://zeimiudvaras.lt 

Arts of the Working Class yra kas du mėnesiai išeinantis tarptautinis gatvės laikraštis, leidžiamas Berlyne, Vokietijoje ir platinamas visame pasaulyje. Jo pavadinimas atliepia klasinės tapatybės ir sąmoningumo nykimą šiuolaikinėje visuomenėje, ypač meno srityje. Įkurtas 2018 metais, laikraštis vadovaujasi pagrindiniais trimis principais: atkreipiant dėmesį į ekonominį atotrūkį tarp skirtingų meno pasaulio veikėjų, siekiama perskirstyti turtą, jog pajamas gautų ne keletas išrinktųjų, bet dauguma. Pasipriešinant dėmesio ekonomikos diktatui, šalia populiaresnių ar žymesnių projektų yra pateikiami nepakankamai atstovaujami ar finansuojami projektai ir autoriai. Abejojant tarptautiškumo atstovavimu identitarinėje-politinėje simbolinėje ekonomikoje, laikraštis yra leidžiamas daugeliu kalbų, siekiant užmegzti ryšį su skirtingomis bendruomenėmis ir pripažinti, jog ne kiekvienas tekstas gali būti pritaikytas hegemoniškos anglų kalbos standartams.

Arts of the Working Class taip pat mini daugybę meno kūrinių ir menininkų, kurie problematizuoja nepaliaujamos savireklamos, nepriklausomybės virtuoziškumo ir savitos konkurencijos vertybes. Po daugiau nei penkiolikos išleistų numerių, gatvės laikraščio leidėjai – Pawel Sochacki, María Inés Plaza Lazo, Alina Kolar – ir komanda – Hans Löffler, Chris Paxton, Sebastjan Brank, Dalia Maini ir Faye Campbell – yra nusiteikę viltingai dėl gausybės jau turėtų susitikimų su autoriais ir menininkais, taip pat ir dėl susitikimų su skaitovais.

Internetinė svetainė: http://artsoftheworkingclass.org

Agency Agency yra Amsterdame įsikūrusi agentūra, teikianti strategijos bei dizaino konsultavimo paslaugas.   2015 metais Roel van Herpt ir Victorios Meniakinos įkurta “Agency Agency” padeda suformuoti institutų, prekių ženklų, dizaino studijų, miesto projektų viziją bei užtikrinti tvarų augimą.  Jų paslaugos apima strateginį planavimą, koncepcijos kūrimą, pozicionavimą ir prekės ženklo kūrimą, komunikacijos strategijos rengimą, kūrybinės krypties nustatymą, skaitmeninę transformaciją, organizacijos strategijos rengimą bei verslo plėtros konsultacijas. Agentūros įkūrėjai Roel ir Victoria taip pat vadovauja „Reality Check” profesinio tobulinimosi programai Gerrit Rietveld akademijoje Amsterdame ir Karališkosios Hagos meno ir dizaino akademijos (KABK) architektūros ir dizaino fakultetuose. Be to, jie rengia susijusius seminarus tarptautinėse meno akademijose ir rezidencijose. 

Victoria Meniakina (1988, Lietuva) yra kūrybinė strategė, teikianti strategijos, dizaino ir komunikacijos konsultavimo paslaugas bei kūrybinės krypties nustatymą architektūros, dizaino, mados, kultūros ir technologijų įmonėms visame pasaulyje. Turėdama darbo patirties architektūros bei dizaino srityse bei įgijusi prekės ženklo vadybos magistro laipsnį, Viktorija padeda prekės ženklams ir kūrybininkams (-ėms) augti, diegti naujoves, priimti pokyčius bei užtikrinti autentišką bei efektyvią komunikaciją.  

Roel van Herpt (1982, Olandija) yra strategijos konsultantas, turintis patirties pozicionavimo, komunikacijos, organizavimo, verslo plėtros ir skaitmeninės transformacijos sferose. Turėdamas darbo patirties strateginio valdymo, verslo ir kūrybiško vystymo srityse, jis vadovauja lyderiams ir kylantiems talentams meno, dizaino, aukštojo mokslo ir urbanistikos sferose, siekdamas jų profesinio tobulėjimo.

Internetinė svetainė: https://agencyagency.org